Το Γαλαξείδι στον Χρόνο

Το Γαλαξείδι στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας 1821 – 1829

Το Γαλαξείδι στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας 1821 – 1829

Οι Γαλαξειδιώτες, μυημένοι από νωρίς στη Φιλική Εταιρεία, έτρεξαν από τους πρώτους της Στερεάς Ελλάδας, στις 27 Μαρτίου 1821, να υψώσουν τη σημαία της Ελευθερίας. Οι Γαλαξειδιώτες διέθεσαν αξιόλογη στρατιωτική δύναμη, αλλά κυρίως με τα εξοπλισμένα καράβια τους, εξασφάλιζαν την ελεύθερη κίνηση των ελληνικών πλοίων στον Κορινθιακό Κόλπο.

Γι’ αυτό οι Τούρκοι κατέστρεψαν το Γαλαξείδι τρεις φορές, σκληρότερα στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, τον Μάιο του 1825 με τον Κιουταχή, και τον Νοέμβριο του 1825, οπότε οι Γαλαξειδιώτες αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν στα παράλια της Κορίνθου και αλλού.

Ο Γαλαξειδιώτης, Ηλίας Γ. Μητρόπουλος, προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην πολιορκία της Ακροπόλεως των Αθηνών από τους Τούρκους. Γνώστης της αλβανικής γλώσσας και ντυμένος όπως οι Αλβανοί, κατόρθωνε να περνά από τα τουρκικά φυλάκια και να φέρνει τα γράμματα των πολιορκημένων, εκτός της Ακροπόλεως. Γι’ αυτό τον έλεγαν «περιστερά». Μετά την απελευθέρωση, του απονεμήθηκε αργυρό μετάλλιο.

Το Μουσείο εκθέτει ένα τμήμα της σημαντικής συλλογής όπλων της επανάστασης της ξηράς και της θάλασσας που άνηκαν σε Γαλαξειδιώτες μαχητές.

Η λιθογραφία αυτή είναι από το λεύκωμα του Louis Dupré, που απεικονίζει τον Γαλαξειδιώτη οπλαρχηγό, Ιωάννη Δ. Μητρόπουλο, να υψώνει την σημαία της επανάστασης στο κάστρο των Σαλώνων (Άμφισσας) μετά την εκπόρθησή του από τους Έλληνες το Πάσχα, 10 Απριλίου του 1821.

Get started

If you want to get a free consultation without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.