Το Αρχαίο Γαλαξείδι

Γύρω από το Γαλαξείδι έχουν επισημανθεί οικισμοί
από τα προϊστορικά χρόνια. Οι λόφοι κοντά στα παράλια πρόσφεραν χώρους εγκατάστασης, οι μικρές αλλά εύφορες κοιλάδες και οι ομαλές πλαγιές καλλιεργήσιμη γη, ενώ οι γύρω οροσειρές προστασία και άφθονα νερά. Η άμεση σχέση όμως με την θάλασσα προδιέγραψε, ήδη από την προϊστορία την μοίρα αυτού του μικρού τόπου.

Δείτε εδώ το φωτογραφικό λεύκωμα

Αρχαίοι οικισμοί γύρω από το Γαλαξείδι
Το Γαλαξείδι είναι τόπος προικισμένος. Η μεγάλη ποικιλία και η γλυκύτητα του τοπίου, εκτός από την φυσική ομορφιά, παρείχε και πλεονεκτήματα: οι λόφοι κοντά στα παράλια πρόσφεραν χώρους εγκατάστασης, οι μικρές αλλά εύφορες κοιλάδες και οι ομαλές πλαγιές καλλιεργήσιμη γη, ενώ οι γύρω οροσειρές…
Περισσότερα
Η αρχαία πόλη του Χαλείου
Γύρω στο 300 π.Χ. το Χάλειο έρχεται για πρώτη φορά στην σημερινή του θέση. Με πρωτοβουλία της Αιτωλικής, ίσως, Συμπολιτείας, που την εποχή εκείνη κατείχε την Δυτική Λοκρίδα, χτίζεται το τείχος του Χαλείου στη βραχώδη χερσόνησο ανάμεσα στα δυο λιμάνια. Το ισχυρότατο,* άνω των 8 μ. ύψους τείχος ανέδειξε το…
Περισσότερα
Δημόσιος Βίος
Στην περιοχή του Άγιου Βλάση βρέθηκαν το 1848 δύο επιγραφές πάνω σε χάλκινες πλάκες, που κατέληξαν στο Βρετανικό Μουσείο. Χρονολογούνται στο α΄ μισό του 5ου αι. π.Χ. και αποτελούν σπουδαιότατα κείμενα όχι μόνον για την περιοχή αλλά για ολόκληρη την ελληνική ιστορία. Στην πρώτη αναφέρεται η συμμετοχή Χαλιέων…
Περισσότερα
Ιδιωτικός βίος
Οι Χαλιείς ζούσαν, όπως και οι υπόλοιποι αρχαίοι Έλληνες, πολύ απλά. Οι περισσότεροι ασχολούνταν με την γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ αρκετοί θα πρέπει να καταγίνονταν με την αλιεία και το εμπόριο και γενικά με την ναυτιλία. Η καθημερινή ζωή τους δεν διέφερε πολύ από…
Περισσότερα
Λατρεία
Το μεγάλο ιερό των Χαλειέων ανήκε στον Απόλλωνα Νασιώτα = Νησιώτη. Η θέση του δεν έχει επισημανθεί μέχρι σήμερα με ασφάλεια. Με αφορμή το επίθετο του θεού υποτέθηκε ότι το ιερό βρισκόταν σε νησί, και μάλιστα στο νησάκι Αψηφιά ή στην κορυφή του σημερινού χωριού…
Περισσότερα
Χάλκινα
Από την περιοχή του Άγιου Βλάση και από ανασκαφές σε τάφους έχουν έλθει στο φως αρκετά χάλκινα αντικείμενα, ιδιαιτέρως αγγεία, ενώ σε μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής έχουν εντοπιστεί δεκάδες χάλκινα σκεύη με προέλευση το Γαλαξείδι, προϊόντα αρχαιοκαπηλίας του β΄ μισού του 19ου…
Περισσότερα
Εμπόριο
Οι Αρχαίοι δεν ταξίδευαν για αναψυχή αλλά κυρίως από ανάγκη. Παρ’ όλα αυτά, οι θαλάσσιες συγκοινωνίες ήταν συνηθέστερες από σήμερα, αφού τότε δεν υπήρχαν πολλοί χερσαίοι δρόμοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι την κατασκευή του παραλιακού δρόμου (δεκαετία του 1960), οι Γαλαξειδιώτες επικοινωνούσαν με την Ιτέα…
Περισσότερα
Νεκροταφεία

Στην περιοχή έχουν ανασκαφεί δύο νεκροταφεία, καθώς και αρκετοί μεμονωμένοι τάφοι. Το νεκροταφείο του γεωμετρικού οικισμού στον Άγιο Αθανάσιο, επάνω στους λόφους, αποτελούνταν από οκτώ κιβωτιόσχημους τάφους (σχέδιο). Οι νεκροί κείτονταν στο πλάι με τα γόνατα κεκαμμένα στο στήθος και ήταν πλούσια κτερισμένοι με πήλινα…

Περισσότερα
Νομίσματα από την περιοχή του Γαλαξειδίου
Τα νομίσματα που εκτίθενται προέρχονται από ανασκαφική έρευνα σε διάφορες θέσεις του οικισμού του σημερινού Γαλαξειδίου…
Περισσότερα
Ο ΜΑΡΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Ο Μάρκος Αντώνιος, ρωμαίος στρατηγός, γνωστός και για τη μοιραία σχέση του με την Κλεοπάτρα, την πτολεμαία βασίλισσα της Αιγύπτου, σε μια εποχή συγκρούσεων για την τελική επικράτηση…
Περισσότερα
ΝΗΣΙΔΑ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ο άγγλος αρχαιολόγος, S. Hood, είχε εύστοχα επισημάνει την ύπαρξη καταφυγίου οικισμού, στη νησίδα του Γαλαξειδίου Άγιος Γεώργιος. Από την κεραμεική (θραύσματα αγγείων) που παρείχε…
Περισσότερα